İslami Büyük Balkanlar Turu PGS

21-07-2018

Vizesiz Pegasus Hy İstanbul  Çıkışlı

Ohrid, Mostar, Podgorica...

650 €'dan Başlayan Fiyatlarla
TK: H-JYAT
NEREYE GİDECEKSİNİZ ?
NE ZAMAN GİDECEKSİNİZ ?

Tura Ait Diğer Tarihler

 

Tur Programı

İSLAMİ BÜYÜK BALKANLAR TURU

1.GÜN:İSTANBUL–PRİŞTİNA–PRİZREN
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda acentamız kontuarı önünde saat 08.00’de buluşma Pegasus Hava Yolları tarifeli uçuşu ile saat 10.05’de İstanbul’dan hareket. 10.50’da (yerel saat)2008 Şubatı’nda Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş ve Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok devlet tarafından tanınmış olan, Osmanlı tarihinde de birçok dönemde kilit roller üstlenmiş Kosova’nın başkenti Priştina’ya varış. Havalimanında bizleri bekleyen transfer aracı ile rehberimiz eşliğinde tarihi 15 asır geriye kadar giden bu güzel şehri tanıtan panoramik bir şehir turu yapacağız. Panoramik turumuz esnasında Saat Kulesi, Kosova Müzesi, Osmanlılar’ın yaptırdığı Fatih Sultan Mehmed Külliyesi, Yaşar Paşa Camii. Daha sonra Priştine’nin İstiklal caddesi diyebileceğimiz ‘’ Rahibe Teresa Caddesi’’nde yürüyüş ve serbest zaman. Ardından 1389 yılında Kosova savaşında şehid düşmüş Osmanlı Padişahı 1. Murad Hüdavendigar’ın iç organlarının gömülü olduğu türbeyi ziyaret ediyoruz. (Priştine Merkez – Sultan Murat Türbesi 10 KM) Türbenin hemen yanında bulunan ve müzenin ziyaret edilmesi. Daha sonra birbuçuk saatlik bir yolculuğun ardından Osmanlı’nın bir çok eserinin bulunduğu Kosova’nın ikinci büyük şehri Prizren’e varış. (Priştine – Prizren 84 KM) Prizren şehir turumuza başlıyoruz. Yaya olarak rehberimiz eşliğinde yapacağımız bu turda göreceğimiz yerler; Halveti tekkesi, Gazi Mehmet Paşa hamamı, Fatih Sultan Mehmed’in ordusu ile namaz kıldığı Namazgah, Bayraklı camii, Maraş semti ve Maraş köprüsü, 400 yıllık büyük çınar, Emin paşa camii, Bistrica ( Akdere ) üzerinde bulunan Taş Köprü, Şadırvan meydanı, Sinan Paşa camii, Aziz Gorgi ve Katolik Kiliseleri, Arasta camii Minaresi, Savaşın yıkıcı etkilerini hala görebildiğimiz Sırp mahallesi, Roma döneminden kalma şehir kalesi. Turumuzun ardından serbest zaman. Daha sonra rehberimizin belirlediği saatte akşam yemeğimizi almak üzere restoranımıza hareket ediyoruz. Yemeğin ardından konaklama Prizren’deki otelimizde.
Hotel Kaçinari 4* vb
Adres: Pushkataret nr 16, Prizren 20000 Telefon: +386 49 769 560

2.GÜN: PRİZREN - ÜSKÜP
07:00 Kahvaltı. 08:00 Otelden hareket. Kahvaltımızın ardından otelimizden ayrılıyor ve Üsküp’e hareket ediyoruz. (Prizren – Üsküp 100 KM) Üsküp’e varışımızla birlikte ilk olarak Üsküp’ün eteğine kurulduğu Vodno dağına çıkıyor ve şehri tepeden görme imkanı buluyoruz. Aracımızla panoramik bir tur yapıyoruz. Görülecek yerler; Makedonya Meclis Binası, Dışişleri Bakanlığı Binası, Üniversite Kütüphanesi, Çoğunluğunu Müslüman nüfusun oluşturduğu Çair ( Çayır ) Semti, Yahya Paşa camii, 1. Dünya Savaşından kalma Fransız Mezarlığı daha sonra Üsküp kalesi yakınında otobüsümüzden iniyor ve yaya turumuza başlıyoruz. Osmanlı İmparatorluğunun 500 yıldan fazla hüküm sürdüğü ve hala eski halini koruyabilmiş orijinal adı ile Üsküp Türk Çarşısında yaya turumuza başlıyoruz. Turumuz esnasında görülecek yerler; Mustafa Paşa Camii, Kuyumcular Sokak, Arasta Camii, Vardar Nehri üzerine inşa edilmiş ve Üsküp’ün simgesi Taşköprü, Türk ve Yahudi Mahallesi, Davut Paşa Hamamı, Çifte Hamam, Murat Paşa camii, Sulu Han, Kapan Han, Kurşunlu Han, Büyük İskender Heykeli, Büyük İskender’in babası 2. Filip Heykeli, Vardar Nehri, Makedonya Arkeoloji Müzesi ve Arşiv binası, Ulusal Tiyatro Binası, Direniş Müzesi, Kiril alfabesini bulan azizler Kiril ve Metodi’nin heykelleri, 17. Yy dan kalma Aziz Spas Kilisesi, Rahibe teresa anıtı ve Teresa müzesi, Eski Tren İstasyonu binası Yaya turumuzun ardından serbest zaman. Rehberimizin belirlediği saatte tekrar buluşuyor ve akşam yemeği için yerel restoranımıza geçiyoruz. Yemeğin ardından konaklama Üsküp’teki otelimizde. Dileyen misafirlerimiz geceleri çok güzel ışıklandırılan bu şehrin tadını çıkarmak üzere yemekten sonra merkezde vakit geçirebilirler.
Hotel Gold 4* vb
Adres: Boulevard Krste Petkov Misirkov, Skopje 1000, Makedonya (FYROM) Telefon: +389 2 322 0211

3.GÜN: ÜSKÜP – KALKANDELEN – MANASTIR – RESNE – OHRİD
07:00 Kahvaltı. 08:00 Otelden hareket. Kahvaltımızın ardından Üsküp’e 1 saatlik mesafedeki, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış şirin bir kasaba şehri olan Kalkandelen’e (Tetovo) otobüsümüzle geçiyoruz.( Üsküp – Kalkandelen 40 KM ) Kalkandelen’de iki önemli durağımızdan birincisi Baba Tekkesi. Tekkenin 15 yıllık bekçisi ve bakıcısı Tetovo’lu Cemali’den tekke hakkında bilgi aldıktan sonra tekkenin diğer köşesinde mukim Bektaşi dervişi Abdulmuttalip’in yanına geçiyor ve tekkenin tarihini ve yapılan çalışmaları bir de ondan dinliyoruz. Ardından aracımızla 1833 yılında Abdurrahman paşa tarafından yaptırılan Alaca Camini geziyoruz. Ardından Manastır’a (Bitola) gidiyoruz. ( Kalkandelen – Manastır 153 KM ) Manastır’da yapacağımız yaya turumuzda göreceğimiz yerler şunlardır ; Manastır Askeri İdadi Binası (dışarıdan), Şirok sokak, Eski Çarşı, Yeni Cami, Saat Kulesi, Manolya Meydanı, Osmanlı’dan kalma Ordu Evi, İshak Çelebi Camii görülmesi. Serbest zamanın ardından Ohrid’e doğru hareket ediyoruz. Yolumuz üzerinde durağımız 1908 yılında Enver Bey ile beraber dağa çıkan ve II. Abdülhamid’in meşrutiyeti yeniden ilan etmesiyle sonuçlanan Jön Türk Devrimi’nin öncülerinden Niyazi Bey’in memleketi olan Resne. (Bitola – Resne 37 KM ) Burada Niyazi Bey’in Fransa’daki Château de Chenonceau’ yu örnek alarak yaptırdığı evi ziyaret edeceğiz. Ardından Ohrid şehrine hareket ediyoruz. (Resne – Ohrid 36 KM ) Ohrid’e varışımızla birlikte Osmanlı’nın Balkanlar’daki önemli üslerinden biri olmuş tarihi Ohrid şehrini tanıtan bir tur gerçekleştireceğiz. Turumuz esnasında göreceğimiz yerler; 11 Asırlık çınar, Zeynel Abidin Paşa Tekkesi ( Halveti Tekkesi ), Ali Paşa Camii, Şehir Meydanı ve İnci Dükkanları ile meşhur Ohrid Çarşısı, Ohrid Pazar yeri, Aziz Klement Heykeli, Safranbolu’yu andıran sokaklarda MÖ 2. Asırda Çin’de uygulanan teknikle kağıt yapımı görebileceğimiz dükkan, Ayasofya Kilisesi, Antik Tiyatro, Sinan Çelebi Türbesi, Turumuzun ardından Ohrid gölüne nazır yerel restoranımızda alacağımız akşam yemeğimizin ardından konaklama Ohrid’teki otelimizde.
Hotel Izgrev Ohrid 4* vb
Adres: Radozhda - Elen Kamen Road, Elen Kamen 6330, Makedonya (FYROM) / Telefon: +389 46 552 590

4.GÜN: OHRİD - STRUGA – ELBASAN – TİRAN – İŞKODRA – PODGORICA
07:00 Kahvaltı. 08:00 Otelden hareket. Otelimizde alacağımız kahvaltının ardından ilk durağımız Ohrid gölünün batı kıyısında bulunan ve nüfusunun çoğunu müslümanların oluşturduğu Struga kasabası. (Ohrid – Struga 14 KM) Şairler şehri olarak ta bilinen bu şehirde fotoğraf için serbest zamanın ardından Arnavutluk’a doğru yola çıkıyoruz. Kafasan sınır kapısından geçerek Arnavutluk’a giriş yapıyoruz. Arnavutluk’ta ilk durağımız Elbasan. (Struga – Elbasan 78 KM) Otobüsümüzle şehrin içinden geçiyor ve şehir merkezinde bulunan Elbasan Kalesinde mola veriyoruz. Kale etrafında bulunan Türk sokakları ve Hünkar camiini gördükten sonra başkent Tiran’a doğru yolumuza devam ediyoruz. (Elbasan – Tiran 42 KM)1614 yılında Süleyman paşa tarafından imar edilen ve 1920 yılından itibaren Arnavutluk’un başkenti olan Tiran’da otobüsümüzle yapacağımız panoramik turumuzda göreceğimiz yerler ; Diyanet vakfı tarafından finanse edilen 4 şerefeli Namazgah camii inşaası, Tiran’ın kurucusu Süleyman Paşa’nın heykeli, Tiran şehir meydanı, Ethem bey camii, Saat Kulesi, Ulusal Müze, Üniversite Binası, Opera ve Bale Binası, Skender Beg heykeli, Parlemento ve Bakanlık binaları, Cumhurbaşkanlığı Köşkü. Tiran turumuzun ardından sıradaki durağımız Arnavutluk ve Karadağ arasında sınırı oluşturan İşkodra gölü yanına kurulmuş İşkodra şehri. (Tiran – İşkodra 115 KM) 435 yıl Osmanlı hakimiyeti altında kalmış ve stratejik olarak balkanların en önemli şehirlerinden biri olan bu şehirde şehir kalesi ve surlarını göreceğiz. Şehir merkezinde vereceğimiz molada kısa bir yürüyüş turu yapacağız. Merkezde serbest zamanın ardından eski Yugoslavya’nın 6 cumhuriyetinden biri olan ve 2006 yılında Sırbistan’dan referandumla ayrılan Karadağ’a geçiyoruz. (İşkodra – Porgorica 55 KM) Başkent Podgorica’da yerel restoranımızda akşam yemeğimizi alıyor ve otele kadar kısa bir yürüyüş turu yapıyoruz. Bu turumuz esnasında görülecek yerler; Saat Kulesi, Osmanagiç camii Otelimize varışımızla beraber konaklama.
Ramada Podgorica 4* vb.
Adres: Blv Save Kovacevica 74,, Podgorica 81000, Karadağ / Telefon: +382 20 622 623

5.GÜN: PODGORİCA – CETİNJE – ST STEFAN – BUDVA – KOTOR – MOSTAR
07:00 Kahvaltı. 08:00 Otelden hareket. Kahvaltının ardından başkent Podgorica’da otobüsümüzle panoramik şehir turu. Turumuz esnasında ; Cumhurbaşkanlığı, Azerbaycan tarafından yaptırılan şehir parkı, Milenyum köprüsü, Kral Nikola Heykeli Ardından sahil şeridine doğru ilerliyoruz. Yolumuz üzerinde bulunan ve Karadağ’ın ilk başkenti olan Cetinje kasabasında mola veriyoruz. (Podgorica – Cetinje 36 KM) Cetinje’de Osmanlı devletinin 1918 yılına kadar kullandığı konsolosluk binasını görüyoruz. Ardından yolumuza devam ediyor ve St Stefan adasına varıyoruz. (Cetinje – St Stefan 37 KM) Muhteşem manzarayı ölümsüzleştirmek için burada vereceğimiz fotoğraf molasından sonra durağımız Budva. (St Stefan – Budva 11 KM) Budva’da yapacağımız yaya turumuz esnasında görülecek yerler; Budva Kalesi, Napolyon tarafından yaptırılmış hisar, Kale içi ortaçağdan beri orijinal haliyle korunmuş dükkanlar, Katolik Kilisesi, Ortodoks Kilisesi, Marina. Budva’da alışveriş için verdiğimiz serbest zamanın ardından UNESCO tarafından koruma altına alınmış ortaçağ şehri Kotor sıradaki durağımız. (Budva – Kotor 22 KM) Kotor’da yerel rehberimiz eşliğinde yapacağımız şehir turunda göreceğimiz yerler; Silah Meydanı, Saat Kulesi, Utanç Sütunu, Aziz Trifun Katedrali, Zanaatçılar Sokağı, Tulumba Çeşmeleri, Nehir Kapısı, Aziz Luka meydanı. Serbest zamanın ardından Bosna Hersek’e hareket. 12 dakikalık feribot yolculuğunda Kotor körfezi manzarası bizleri büyülüyor. Daha sonra Bosna Hersek’e giriş yapıyor ve Trebinje – Ljubinje – Stolac kasabalarının içlerinden geçerek Mostar’a varıyoruz. (Kotor – Mostar 186 KM) Akşam yemeğimizi köprü manzaralı yerel restoranımızda aldıktan sonra konaklama Mostar’daki otelimizde.
Hotel Bristol 4* vb
Adres: Mostarskog bataljona bb, Mostar 88000, Bosna Hersek / Telefon: +387 36 500-100 Hotel Hercegovina vb.
Adres: Bišće polje bb, Mostar 88104, Bosna Hersek / Telefon:+387 36 576-070

6.GÜN: MOSTAR – BLAGAJ – JABLANICA – KONJİC – SARAYBOSNA
07.00 Kahvaltı – 08.00 Otelden hareket. Otelimizden ayrılıyor ve Mostar turumuza başlıyoruz. Turumuz esnasında görülecek yerler ; Şehit camisi ve avlusundaki mezarlık. Bu mezarlığın bir özelliği de savaş esnasında Müslüman Boşnaklar ile birlikte omuz omuza çarpışan Hırvat ve Sırp Mostar’lıların da metfun bulunmasıdır. Bölgeye özel nehirden toplanan taşlarla işlenmiş kaldırımlı Mostar çarşısı, Koski Mehmet Paşa camii. Bu cami köprünün en güzel fotoğrafının çekildiği camidir. Mostar Köprüsü – 1566 yılında yapılan ve 1993 te yıkılan ancak 2004 yılında tekrar restore edilen tek kemerli köprüdür. Kriva Cuprija – Eğri köprü Tabakhane camii ve hamamı – Zamanında deri işiyle uğraşan eşrafın diğer camilerdeki cemaate koku olarak rahatsızlık vermemesi adına kendilerine özel yaptırdıkları ve altından sular akan camidir. Daha sonra Buna nehri kaynağına 5 asır önce kurulmuş Alperenler Tekkesi’ne hareket ediyoruz. ( Mostar – Blagaj 12 km ) Yolumuzun üzerinde Mostar havalimanını ve Yugoslavya zamanında havalimanı karşısına yapılan ve uçaklar için sığınak olarak kullanılan askeri alanı görüyoruz. Bu alan havalimanının hemen karşısındaki tepeciğin içi oyularak uçakların saklanması için hazırlanmıştır. Kaynağına henüz ulaşılamamış ve saniyede 43.000 litreye kadar su çıkan Buna nehri kaynağına kurulmuş Sarı Saltuk tekkesi olarak ta bilinen tekkeyi ziyaret ediyoruz. Tekke içinde yer alan Ali paşa türbesi ve Sarı Saltuk’un türbesini ziyaret ediyor ve tipik Anadolu evi şeklinde inşa edilmiş iki katlı evi ziyaret ediyoruz. Dileyen misafirlerimiz nehire nazır avluda Türk çayı içebilirler. Sıradaki durağımız Yugoslavya’nın kurucusu Josip Broz Tito’nun mareşal ünvanını aldığı savaşın yapıldığı şehir olan Jablanica. (Yablanitsa, Blagaj – Jablanica 59 KM) Aynı zamanda kuzu çevirmesi ile meşhur olan bu şehirde 1943 yılında Tito’nun Alman Nazilere karşı verdiği mücadele sonucu yıktığı köprü ve olayın cereyan ettiği bölgeyi görüyoruz. Ardından durağımız olan Konjic (Konyits, Jablanica – Konjic 23 KM) şehrine varıyoruz. Neretva nehri kenarına kurulmış 50 bin nüfuslu bu küçük şehirde 2. Dünya savaşında ve 92 – 95 savaşında hasar görmüş ve tadilatı TC Karayolları ve Tika tarafından yapılmış Osmanlı köprüsü, Kırık minareli camii, aslına uygun restore edilmiş mini çarşı göreceğimiz yerler arasındadır. Fotoğraf molamızın ardından yolculuğumuza devam ediyoruz. Bugünkü son durağımız Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna. ( Konjic – Saraybosna 50 KM) Varışımızla birlikte Ilidza ( Ilıca ) semtinde bulunan Turkuaz adlı yerel restoranımızda akşam yemeğimizi alıyor ve yine aynı semtte bulunan otelimize konaklamak üzere geçiyoruz.
Hollywood Hotel 4* vb
Adres: Dr. Mustafe Pintola 23, Ilidža 71210, Bosna Hersek / Telefon: +387 33 773-100

7.GÜN: SARAYBOSNA – İSTANBUL
Otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından saat 07.00 da otelimizden ayrılıyoruz. Başçarşı’ya doğru ilerliyoruz. Saraybosna’yı halen aktif olarak baştan başa dolaşan tramvay hattının görülmesi. Saraybosna şehir müzesini, Parlemento binasını görüyor ve Başçarşı’ya varıyoruz. İlk durağımız 1992-1995 yıllarında yaşanan hazin savaşın şehitleri ve Aliya Izetbegoviç’in anıt mezarının bulunduğu şehitlik. Savaş şehitlerine Fatiha okuyup rehberimiz tarafından Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Alija Izetbegoviç ve hayatı hakkında bilgi alıyoruz. Ardından Osmanlı döneminden kalmayı başarabilmiş arnavut kaldırımlı Boşnak – Türk mahallesinden geçerek Başçarşı yaya turumuza başlıyoruz. Turumuz esnasında göreceğimiz yerler; 18.yy Boşnak mimarisi ile yapılmış Sebil, Osmanlı döneminden kalmayı başarak tek aktif sanat sokağı ‘’ Bakırcılar Sokak ‘’, Çarşı camii, Moriça Han, Gazi Hüsrev bey camii ve türbesi, Saat Kule, Kurşunlu Medrese, Gazi Hüsrev bey müzesi ve kütüphanesi, Avrupa’nın ilk umumi tuvaleti, 1. Dünya savaşının çıktığı yer olarak bilinen Latin köprüsü, Fatih Sultan Mehmet adına yaptırılan Hünkar Camii, At meydanı – Okmeydanı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Bakır Baba Camii, Ortodoks Kilisesi, Alija Izetbegoviç parkı ve parkta sürekli satranç oynayan Saraybosna’lı emekliler, Ferhadiye Camii, Ferhadiye Caddesi ( Saraybosna’nın İstiklal Caddesi ), Musevi Sinagogu, Katolik Kilisesi – Katedral – İsa’nın Kalbi Kilisesi, Saraybosna gülleri ( Savaş zamanı bir bomba ile birden fazla kişinin hayatını kaybettiği noktalar ), Fırın yeri katliamının yapıldığı nokta, 6 Nisan 1945 te Yugoslav ordusu tarafından Almanlan işgalindeki Saraybosna’nın kurtarılışı anısına yakılan sönmeyen ateş, 5 Şubat 1994 te Pazar yeri katliamı olarak anılan ve 68 kişinin hayatını kaybettiği Markale Semt pazarı, Avusturya – Macaristan döneminde Hükumet Konağı ( Belediye binası ) olarak yaptırılan ve savaş dönemi yakılarak bir çok el yazması eserin kül olmasına neden olan Vjecnica ( Viyeçnitsa ) kütüphanesi, Yaya turumuzun ardından rehberimizi belirleyeceği saate kadar serbest zaman. Ardından Saraybosna havalimanına hareket. Pasaport ve gümrük işlemlerinin ardından Pegasus Hava Yolları tarifeli uçuşumuz ile 11.10’de İstanbul’a hareket. Öğlen 11.40’da İstanbul’a varış. Böylelikle turumuzun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bir başka organizasyonda buluşmak ümidiyle...

Turumuzla İlgili Önemli Notlar
Genel Şartlar tur programının ayrılmaz bir parçasıdır ve tur programından bağımsız düşünülemez.
Rehberimiz acentamızın onayı ile programda değişiklik yapma ve hava durumuna ve/veya mücbir sebebe bağlı olarak gezi noktalarında bulunan bazı yerleri iptal etme hakkına sahiptir. Turumuza katıla tüm misafirlerimiz bunu kabul etmiş sayılır.
Gezimiz, minimum 40 kişi katılım şartı ile düzenlenmektedir. Yeterli katılım sağlanamadığı takdirde, son iptal bildirim tarihi gezi hareket tarihinden 5 gün öncesidir ve acenteniz tarafından iletilecektir. Yurt dışı turlarımızda %35 ön ödeme ile rezervasyon alınabilmektedir.
Acentamız, hava yolu ile yolcu arasında aracı kurum olup, 28.09.1955 Lahey Protokolü ne tabidir. Tarifeli ve özel uçuşlarda rötar riski olabilir veya mevcut gezi ve uçuş öncesinde saatler değişebilir. Acentamız, bu değişiklikleri en kısa sürede bildirmekle yükümlüdür. Yolcu saat değişme riskini kabul ederek geziyi satın almıştır. 0-2 yaş arası çocuklar alan vergisi ve alan hizmetleri bedeli ödemezler.
Tur programında ki oteller tahmini otel listesidir. Bölge müsaitliğine göre aynı standartlarda başka otellerde kalınabilir.3 kişilik odalar, otellerin müsaitliğine göre verilmektedir. 3 kişilik odalarda ilave yatak uygulaması olup, 3. yatak standart yataktan küçüktür. Çocuk indirimleri sadece 2 yetişkin yanında konaklayan çocuklar için geçerlidir. Otellerde sunulan kontinental kahvaltı tereyağı, reçel veya bal, ekmek, çay veya kahve ile meyve suyundan oluşmaktadır. Grup kahvaltıları ayrı bir salonda servis edilebilir.
Pegasus ve Türk Hava Yolları uçuşlarında her kişinin 1 bagaj ve 20 kilo hakkı vardır. 20 kiloyu geçen bagajlar için ücret farkı ödenmesi gerekmektedir. Airarabia Havayollarında sadece 10 kilo el bagajı hakkınız bulunmaktadır. (Harici bagaj için ekstra ücret talep edilmektedir.) Eşli - çocuklu dahi olsa 20 kilo sınırı aşılamamakta ve fark ödenmesi gerekmektedir. Bu sebeple her kişi için 1 bagaj tavsiye edilir. El bagajları maksimum 7 kilo olmalıdır.

Vize ile ilgili önemli notlar
T.C vatandaşları için vize uygulaması yoktur. Geziye katılabilmek için seyahat bitiş tarihinden itibaren 6 ay geçerli pasaport yeterlidir. Pasaport geçerlilik süresini kontrol etmek misafirlerimizin sorumluluğundadır. Pasaport süresi bitmiş veya 6 aydan az kalmış yolcularımızın tura katılamaması veya ülkeye giriş yapamaması durumunda acentamız sorumlu tutulamaz. Pasaport polisinin sizi ülkeye sokmama yetkisi vardır. Bu durumdan Acentamız sorumlu değildir, sorumluluk yolcuya aittir.
T.C. yeşil pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise; pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir.
Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat(lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına ; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.

Tura Başlarken
Değerli Misafirlerimiz Öncelikle Balkanlar Turunda firmamızı tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizleri Program süresince faydalı olacağına inandığımız konularda bilgilendirmek istiyoruz.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI: Havalimanında katılımcılar tarafından maliye bakanlığı veznesinden 15 TL karşılığında alınacaktır.
BİLETLER: Biletleriniz Elektronik Bilet olup Kontuardaki havayolu görevlisine isminizi verdiğiniz takdirde tarafınıza uçuş kartınız verilecektir. Dış hat ise Uçuş saatinden en az 2 saat önce iç hat ise 1 saat önce havalimanında olmanız gerekmektedir.
PASAPORT VE DIGER EVRAKLARINIZ: Pasaportunu alamamış Katılımcılarımıza Pasaportları Havaalanında Görevlilerimiz tarafından takdim edilecektir. Pasaportunu firmamıza göndermeyen katılımcılar kimlikleri ile birlikte pasaportları yanında getirmek ve pasaport süresini kontrol etmekle yükümlüdür.
PARA BİRİMİ: Yolculuk öncesine yanınıza EURO almanız önerilir Yerel paraya çevrilmesi en masrafsız olan para birimidir.
(Kosova – Euro / Makedonya – Makedon Denarı, 1 Euro = 61,3 Denar / Arnavutluk – Lek, 1 Euro = 135 Lek / Karadağ – Euro / Bosna Hersek – Bosna Markı ( KM ), 1 Euro = 1,95 KM)
İNTERNET: İnternet paketi ve konuşma paketi alacak misafirlerimizin bu işlemlerini yurtdışına çıkmadan en geç havalimanında yapmasını tavsiye ederiz.
KIYAFET: Yürüyüşe uygun bir ayakkabı ve akşamların serin veya yağmurlu olma durumuna binaen ince bir yağmurluk bulundurunuz. Tur esnasında kullanmak üzere seccade ve terlik almanız önemle rica ederiz.
SAĞLIK: Balkan ülkelerinde Türkiye’de bulunan her ilacı veya muadilini bulamayabilirsiniz. Bu nedenle varsa kullandığınız ilaçları reçeteniz ile birlikte yanınıza aldığınızdan emin olunuz. Ayrıca http://www.seyahatsagligi.gov.tr/ adresini incelemenizi tavsiye ederiz.
ELEKTRİK: Tur esnasında gezeceğimiz ülkelerde elektrik prizleri Türkiye ile aynıdır. Yinede Voltajı kontrol ediniz.
YOLCULUK SÜRESİNCE: Yolculuğunuzun en az zaman kaybı ile tamamlanabilmesi için grup liderinizin hareket saatleri konusundaki taleplerine özen göstermenizi rica ederiz. Her seyahatte olduğu gibi, kıymetli eşya ve paralarınızın otel kasalarında muhafaza edilmesini öneririz. Kişisel eşyalarınızda hasar, kayıp vs. türü oluşabilecek tüm üzücü olaylarda, grup liderinizin en kısa sürede haberdar edilmesini rica ederiz. Tüm uçuşlarda sigara içilmez. Her uçuştan sonra valiz etiketlerinizi kontrol ediniz. Şehirlerde telefon kartı ile telefon edebileceğiniz ankesörler mevcuttur. Konaklama yaptığımız otellere giriş esnasında otelin kartvizitini almanız tavsiye ederiz.

Detaylar

Başlangıç Tarihi
21-07-2018
Seyahat
Pegasus Hy
Konaklama
4* lı Oteller
Vize Durumu
Vizesiz
Tur Tipi
Yurt Dışı
Tur Süresi
6 Gece / 7 Gün

Otel Seçenekleri

Otel Adı
Prizren Hotel Kaçinari 4* vb.
Otel Konsepti
4* lı Oteller
Otel Pansiyon
Yarım Pansiyon
Konaklanılacak Gece
1 Gece

Otel Adı
Üsküp Hotel Gold 4* vb.
Otel Konsepti
4* lı Oteller
Otel Pansiyon
Yarım Pansiyon
Konaklanılacak Gece
1 Gece

Otel Adı
Ohrid Hotel Izgrev Ohrid 4* vb
Otel Konsepti
4* lı Oteller
Otel Pansiyon
Yarım Pansiyon
Konaklanılacak Gece
1 Gece

Otel Adı
Podgorica Ramada Podgorica 4* vb.
Otel Konsepti
4* lı Oteller
Otel Pansiyon
Yarım Pansiyon
Konaklanılacak Gece
1 Gece

Otel Adı
Mostar Hotel Bristol 4* vb.
Otel Konsepti
4* lı Oteller
Otel Pansiyon
Yarım Pansiyon
Konaklanılacak Gece
1 Gece

Otel Adı
Saraybosna Hollywood Hotel 4* vb.
Otel Konsepti
4* lı Oteller
Otel Pansiyon
Yarım Pansiyon
Konaklanılacak Gece
1 Gece

Ulaşım Seçenekleri

Gidiş
Nereden
Sabiha Gökçen Havalimanı-İstanbul
Nereye
Saraybosna Havalimanı-Saraybosna

Dönüş
Nereden
Priştina Havalimanı -Priştine
Nereye
Sabiha Gökçen Havalimanı-İstanbul

Tur Güzergahı

  • Ohrid
  • Mostar
  • Podgorica
  • Saraybosna
  • Üsküp

FİYATA DAHİL OLAN HİZMETLER 
İstanbul>Saraybosna / Priştina>İstanbul arası Ekonomik Sınıf Uçak Bileti
Programda belirtilen gezi ve ziyaretler
Havalimanı karşılama ve gidiş & dönüş transferleri
4* otellerde konaklama
Açık büfe sabah kahvaltıları
Akşam yemekleri (Yemeklerde alınacak içecekler fiyata dahil değildir)
Tur boyunca kullanılacak lüks otobüs ve profesyonel şoförlük hizmeti
Profesyonel rehberlik hizmeti
Şehir vergileri
Ülkeler arası geçiş vergileri
Yerel rehber hizmeti

FİYATA DAHİL OLAN HİZMETLER 
Şahsi harcamalar
Öğle yemekleri
Otel ekstraları
Yurtdışı çıkış harcı (15 TL)
Programda belirtilmeyen tur ve transferler
Yemeklerde ve molalarda alınacak içecekler 
Türkiye’nin her yerinden bağlantı uçağı ücreti

Pasaport Tipleri

Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler.

Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir. İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir. Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir. Hak sahibi ebeveynin vefatı durumunda vefat eden ebeveynden dolayı emekli aylığı (yetim maaşı) bağlanan çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmeyip yukarıda belirtilen diğer şartları taşımaları halinde hususi pasaport verilebilecektir..

Hizmet Pasaportları, Hükümetçe, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilir. Hizmet damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli hizmet damgalı pasaport verilir.

Diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına,Valilere, Büyükşehir Belediye Başkanlarına, Büyükelçilik unvanı almış olanlar ile, Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir. Diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe, eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli diplomatik pasaport verilir. Diplomatik pasaportlar hiçbir harç veya resme tabi değildir.

Vize İçin Gerekli Evraklar

(Eczacılar, Serbest Muhasebeci ve Mâli Müşavirler için de geçerlidir.)
Maksimum son 10 sene içerisinde alınmış seyahat bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan pasaport,
Var ise eski pasaportlar,
Seyahat edilecek ülke konsolosluğuna ait imza bölümleri imazalanmış, ev adresi ve telefon numarası bölümüne cep numarası eklenmiş başvuru formu,
2 adet yeni çekilmiş (son 3 ay içerisinde) beyaz arka fonlu, objektife düz bakılmış yüzde ifade olmaksızın çekilmiş, yüz hatlarının belli olduğu 3,5-4,5 cm boyutlarında biometrik fotoğraf,
TC Kimlik Numarası yazılı Nüfus Kâğıdı fotokopisi,
Antetli kâğıda (Antetli kâğıt yoksa A4’ün üst orta kısmına kaşe basılarak kullanılabilir) seyahat tarihleri ve gidiş amacı belirtilmiş dilekçe (Beraber seyahat edilecek aile fertleri varsa isimleri belirtilerek masraflarının karşılanacağı beyan edilmeli.)
İmza Beyaznnamesi,
2015 işlenmiş vergi levhası,
Bağlı bulunduğu odadan son 3 aylık orijinal faaliyet belgesi,
Oda sicil kayıt sureti (Varsa şahıs şirketlerinde zorunlu değildir.)
Sicil gazetesi fotokopisi (Varsa şahıs şirketlerinde zorunlu değildir.)
Almanya başvuruları için Bağ-Kur Dökümü,
İçerisinde en az 2.500-3.000 TL meblağ bulunan güncel tarihli alınmış (Başvurudan en fazla 10 gün önce) son 4 aylık hareketlerini gösterir orijinal hesap cüzdanı veya hesap sahibinin ismi belirtilmiş ıslak kaşeli, imzalı, imza sirküleriyle birlikte hesap dökümü (Hesap, Fon veya Altın hesabıysa döküme TL karşılığını gösterir varlık ekstresi eklenmelidir.)
Son aya ait kredi kartı ekstresi,
Tapu,
Araç ruhsatı,
Diploma
Evlilik cüzdanı fotokopisi
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Yerleşim yeri bilgilerinin olması gereklidir.)

(Çok Ortaklı)
Maksimum son 10 sene içerisinde alınmış seyahat bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan pasaport,
Var ise eski pasaportlar,
Seyahat edilecek ülke konsolosluğuna ait imza bölümleri imzalanmış, ev adresi ve telefon numarası bölümüne cep numarası yazılmış başvuru formu,
2 adet yeni çekilmiş (son 3 ay içerisinde) beyaz arka fonlu, objektife düz bakılmış yüzde ifade olmaksızın çekilmiş, yüz hatlarının belli olduğu 3,5-4,5 cm boyutlarında biometrik fotoğraf,
TC Kimlik Numarası yazılı okunaklı nüfus kağıdı fotokopisi,
Antetli kâğıda (Antetli kağıt yoksa A4’ün üst orta kısmına kaşe basılarak kullanılabilir) seyahat tarihleri ve gidiş amacı belirtilmiş dilekçe (Beraber seyahat edilecek aile fertleri varsa isimleri belirtilerek masraflarının karşılanacağı beyan edilmeli.)
Seyahat tarihleri ve gidiş amacı belirtilmiş şahsi dilekçe (Beraber seyahat edilecek aile fertleri varsa isimleri belirtilerek masraflarının karşılanacağı beyan edilmeli. Başvuru sahibi şirkette imza yetkilisi değilse.)
İmza sirküleri,
Son 3 aylık orijinal faaliyet belgesi,
2015 işlenmiş vergi levhası,
Ortakları gösterir sicil gazetesi (Başvuru sahibinin ismi mutlaka geçmeli.)
Almanya Başvuruları için Bağ-Kur dökümü,
İçerisinde en az 2.500-3.000 TL meblağ bulunan güncel tarihli alınmış (Başvurudan en fazla 10 gün önce) son 4 aylık hareketlerini gösterir orijinal hesap cüzdanı veya hesap sahibinin ismi belirtilmiş ıslak kaşeli, imzalı, imza sirküleriyle birlikte hesap dökümü (Hesap, Fon veya Altın hesabıysa döküme TL karşılığını gösterir varlık ekstresi eklenmelidir.) (Çek Cumhuriyeti Ve İspanya Konsolosluğu Şirket Hesaplarını Kabul Etmemektedir.)
Son aya ait kredi kartı ekstresi,
Tapu,
Araç ruhsatı,
Diploma,
Evlilik cüzdanı fotokopisi,
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Yerleşim yeri bilgilerinin olması gereklidir.)

(Özel Hastanede Çalışan Doktor, Hukuk bürosunda veya Şirkete Çalışan Avukat, Özel Okulda Öğretmen, Bankacılar için de geçerlidir.)
Maksimum son 10 sene içerisinde alınmış seyahat bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan pasaport,
Var ise eski pasaportlar,
Seyahat edilecek ülke konsolosluğuna ait imza bölümleri imzalanmış, ev adresi ve telefon numarası bölümüne cep numarası yazılmış başvuru formu,
2 adet yeni çekilmiş (son 3 ay içerisinde) beyaz arka fonlu, objektife düz bakılmış yüzde ifade olmaksızın çekilmiş, yüz hatlarının belli olduğu 3,5-4,5 cm boyutlarında biometrik fotoğraf,
TC Kimlik Numarası yazılı okunaklı nüfus kâğıdı fotokopisi,
Seyahat tarihleri ve gidiş amacı belirtilmiş şahsi dilekçe. (Beraber seyahat edilecek aile fertleri varsa isimleri belirtilerek masraflarının karşılanacağı beyan edilmeli.)
Antetli kağıda imza yetkilisi (İmza sirkülerinde imzası geçen) tarafından imzalı, kaşeli düzenlenme tarihi olan çalışanın görevi, işe başlama tarihi, maaşı ve izin tarihleri yazılı dilekçe,
Şirketin imza sirküleri,
Son 3 aylık orijinal faaliyet belgesi (Hukuk bürosunda çalışan avukatlar için yanında çalıştığı kişinin baro kaydı.) 2015 işlenmiş vergi levhası,
Ortakları gösterir sicil gazetesi,
SGK işe giriş bildirgesi (Bankacılar için kendi emekli sandıklarından yazı)
Avukatlar için son 3 ay içinde alınmış orijinal baro kaydı,
SGK 4A detaylı barkotlu hizmet dökümü,
Son 3 aylık şirketten ıslak kaşeli, imzalı maaş bordurosu,
İçerisinde en az 2.500-3.000 TL meblağ bulunan güncel tarihli alınmış (Başvurudan en fazla 10 gün önce) son 4 aylık hareketlerini gösterir orijinal hesap cüzdanı veya hesap sahibinin ismi belirtilmiş ıslak kaşeli, imzalı, imza sirküleriyle birlikte hesap dökümü (Hesap fon veya altın hesabıysa döküme TL karşılığını gösterir varlık ekstresi eklenmelidir.)
Son aya ait kredi kartı ekstresi,
Tapu,
Araç ruhsatı,
Diploma,
Evlilik cüzdanı fotokopisi,
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Yerleşim yeri bilgilerinin olması gereklidir.)

(Devlet Okulunda Öğretmen, Devlet Hastanesinde Doktor ve Askerler için de geçerlidir.)
Maksimum son 10 sene içerisinde alınmış seyahat bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan pasaport,
Var ise eski pasaportlar,
Seyahat edilecek ülke konsolosluğuna ait imza bölümleri imzalanmış, ev adresi ve telefon numarası bölümüne cep numarası yazılmış başvuru formu,
2 adet yeni çekilmiş (son 3 ay içerisinde) beyaz arka fonlu, objektife düz bakılmış yüzde ifade olmaksızın çekilmiş, yüz hatlarının belli olduğu 3,5-4,5 cm boyutlarında biometrik fotoğraf,
TC Kimlik Numarası yazılı okunaklı nüfus kâğıdı fotokopisi,
Seyahat tarihleri ve gidiş amacı belirtilmiş şahsi dilekçe. (Beraber seyahat edilecek aile fertleri varsa isimleri belirtilerek masraflarının karşılanacağı beyan edilmeli.)
Görev yapılan kurumdan ıslak mühürlü, imzalı görev ve izin yazısı,
Son 3 aylık mühürlü, ıslak imzalı maaş bordrosu,
İçerisinde en az 2.500-3.000 TL meblağ bulunan güncel tarihli alınmış (Başvurudan en fazla 10 gün önce) son 4 aylık hareketlerini gösterir orijinal hesap cüzdanı veya hesap sahibinin ismi belirtilmiş ıslak kaşeli, imzalı, imza sirküleriyle birlikte hesap dökümü (Hesap fon veya altın hesabıysa döküme TL karşılığını gösterir varlık ekstresi eklenmelidir.) Son aya ait kredi kartı ekstresi,
Tapu,
Araç ruhsatı,
Diploma,
Evlilik cüzdanı fotokopisi,
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Yerleşim yeri bilgilerinin olması gereklidir.

Maksimum son 10 sene içerisinde alınmış seyahat bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan pasaport,
Var ise eski pasaportlar,
Seyahat edilecek ülke konsolosluğuna ait imza bölümleri imzalanmış, ev adresi ve telefon numarası bölümüne cep numarası yazılmış başvuru formu,
2 adet yeni çekilmiş (son 3 ay içerisinde) beyaz arka fonlu, objektife düz bakılmış yüzde ifade olmaksızın çekilmiş, yüz hatlarının belli olduğu 3,5-4,5 cm boyutlarında biometrik fotoğraf,
TC Kimlik Numarası yazılı okunaklı nüfus kâğıdı fotokopisi,
Seyahat tarihleri ve gidiş amacı belirtilmiş şahsi dilekçe. (Beraber seyahat edilecek aile fertleri varsa isimleri belirtilerek masraflarının karşılanacağı beyan edilmeli.)
Emekliliği kanıtlayıcı belge, emekli kimlik kartı, SGK’dan emekli yazısı, emekli maaş dekontu ve maaş alınan bankadan maaş görünür şekilde son 4 aylık hesap dökümü,
İçerisinde en az 2.500-3.000 TL meblağ bulunan güncel tarihli alınmış (Başvurudan en fazla 10 gün önce) son 4 aylık hareketlerini gösterir orijinal hesap cüzdanı veya hesap sahibinin ismi belirtilmiş ıslak kaşeli, imzalı, imza sirküleriyle birlikte hesap dökümü (Hesap fon veya altın hesabıysa döküme TL karşılığını gösterir varlık ekstresi eklenmelidir.) Son aya ait kredi kartı ekstresi,
Tapu,
Araç ruhsatı,
Diploma,
Evlilik cüzdanı fotokopisi,
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Yerleşim yeri bilgilerinin olması gereklidir.)

Maksimum son 10 sene içerisinde alınmış seyahat bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan pasaport,
Var ise eski pasaportlar,
Seyahat edilecek ülke konsolosluğuna ait imza bölümleri imzalanmış, ev adresi ve telefon numarası bölümüne cep numarası yazılmış başvuru formu,
2 adet yeni çekilmiş (son 3 ay içerisinde) beyaz arka fonlu, objektife düz bakılmış yüzde ifade olmaksızın çekilmiş, yüz hatlarının belli olduğu 3,5-4,5 cm boyutlarında biometrik fotoğraf,
TC Kimlik Numarası yazılı okunaklı nüfus kâğıdı fotokopisi,
Masraflarını karşılayacak kişiden seyahat tarihleri ve gidiş amacı belirtilmiş masrafların karşılanacağını isim belirterek beyan edilmiş şahsi dilekçe,
Masraflarını karşılayacak kişinin imza örneği (Ehliyet, pasaport vb.)
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği,
SGK 4A detaylı barkotlu hizmet dökümü. (Kişinin çalışmadığını kanıtlamak için.)
Yukarıda belirtilen evraklara ek olarak masrafları karşılayan kişinin meslek grubuna göre kendi evraklarını (pasaportu ve fotoğrafı hariç) eksiksiz olarak hazırlaması gereklidir.